Alfredo Sauce – Tészta vajjal és parmezánnal · Élelmiszerblog vagyok

1
Alfredo Sauce – Tészta vajjal és parmezánnal · Élelmiszerblog vagyok

Tudod, hogy ha egyszer evett egy igazi nigiri sushit vagy egy igazán jó steakhouse steaket, az a cucc, amiben felnőttél, hirtelen nem hasonlítható össze? Nekem ilyen volt Alfredo szósszal. Ha egyszer megvan az igazi, elgondolkodsz azon, vajon miért létezik az üveges/gyorséttermi változat.

Nemrég vacsoráztam egy haverommal egy új olasz helyen, és megrendeltük a cacio e pepe-t. Annyira jól sikerült, hogy biztos volt benne, hogy valami különlegeset adtak az ételhez – nem lehetett csak sajt és tört bors (az volt).

Ő és a felesége mindketten nagyszerű szakácsok, akik a semmiből tudnak friss tésztát készíteni, ezért kissé meglepődtem, és megkérdeztem tőle, evett-e már jó Alfredo szószt. Még csak nem is próbálta! A szívemig megdöbbentem – az igazi Alfredo szósz egy olyan műalkotás, amelyet mindenkinek meg kell próbálnia legalább egyszer.

Római stílusú Alfredo szósz

Az Alfredo szósz olyan, mint a nigiri sushi: a minimalizmus mesterkurzusa. Ez csak vaj és sajt, de akárcsak a cacio e pepe, az Alfredo szósz két összetevője együttesen olyan hatalmas ízvilágot hoz létre, amelyet soha nem hinnél el.

Olaszországban alapvető otthoni főzésnek tekintik, például, hogy nálunk a dobozos mac és a sajt, de itt a legtöbben soha nem gondolják, hogy a semmiből készítsék el, vagy ha mégis, akkor megpróbálják megismételni az üveges dolgokat tucatnyi összetevővel és sok-sok. a munka egy gyengébb minőségű szósz előállítására. Ha még soha nem készítette el a valódi 2 összetevőből álló változatot, akkor magának köszönheti, hogy még ma kipróbálja.

bucatini alfredo szósszal | www.iamafoodblog.com

Mi az az Alfredo szósz

Az Alfredo szósz tészta vajjal és Parmigiano-Reggiano sajttal. Megkülönbözteti magát a csak vajas tésztaféléktől azáltal, hogy jelentősen megnöveli a klasszikus olasz tésztaételhez ésszerűen felhasználható vaj mennyiségét – ha egyáltalán vajat használ. Alfredo di Lelio találta fel egy római trattoriában, és rendelésre készítették az asztal mellett, ahogy az akkori stílusban volt.

Képzeld el, hogy itt van valahol, a korábbi időkben:

Róma | www.iamafoodblog.com

Hogyan készítsünk Alfredo szószt

 • Főzd meg a tésztát Jól sós forrásban lévő vízben 3 percet a dobozon töltjük.
 • Olvasszuk fel a vajat alacsony lángon egy kis tapadásmentes serpenyőben, amíg a tésztára vársz.
 • Tegye át a tésztát csipesszel a serpenyőbe 1 csésze tésztavízzel együtt. Ha nincs csipesszel, tartalékolj 1 csésze tésztavizet és csepegtesd le, majd öblítés nélkül tedd a serpenyőbe (soha ne öblítsd ki a tésztát, hacsak nem salátához való).
 • Dobd fel a tésztát a tésztavízben és a vajban 3 percig magas hőfokon, vagy amíg a szósz fényes és szaftos lesz. Ügyeljen arra, hogy időnként fordítsa meg a tésztát, hogy egyenletesen süljön el. Levesszük a tűzről.
 • Adjuk hozzá a sajtot és addig keverjük, amíg a sajt egyenletesen el nem olvad. Ízesítsük tengeri sóval, ha szükséges. Élvezze azonnal.

Majdnem autentikus Alfredo szósz

Az eredeti Alfredo szósz friss tészta, fiatal Parmigiano sajt és vaj keveréke volt. Ebben a változatban érlelt Parmigiano-Reggiano-t és szárított tésztát használok. Ahogy az olaszok mondják, az Alfredo szósz csak egyszerű otthoni főzés, nálunk előfordul, hogy mindig van Parmigiano-Reggiano a hűtőben és dobozos tészta a kamrában.

bucatini alfredo szósz | www.iamafoodblog.com

Tejszín és tejszín nélküli Alfredo szósz

De talán úgy érzed, hogy a szuper krémes változatot részesíted előnyben, és vajon miért érdemes kipróbálnod ezt a receptet? Nos, jól csinálták, ez a verzió is krémes!

Ennél is fontosabb, hogy a legtöbb változatban hosszú az összetevők listája, amelyek megkülönböztetik magukat az eredetitől. Miért kell többletmunkát végezni és megvenni a plusz hozzávalókat? A valódi Parmigiano-Reggiano + fűvel táplált vaj gazdagsága és összetettsége feldobja a fejét anélkül, hogy tejszínre, krémsajtra, fokhagymára vagy szárított fűszernövényekre lenne szüksége. Egyszerűen néz ki, de ez a változat nem csak egyszerűbb, kevesebb összetevővel és olcsóbb, hanem finomabb is.

alfredó szósz | www.iamafoodblog.com

Friss tészta vs szárított tészta

Friss tésztával és szárított tésztával is kipróbáltam, és személy szerint a szárított tésztát részesítem előnyben, mind a könnyebbség kedvéért, mind azért, mert jobban kiemeli az ízeket. Néhány fotó friss, házi készítésű tagliatellel készült, de ha őszinte akarok lenni, jobban örülök a dobozos bucatininek.

bucatini alfredo szósszal | www.iamafoodblog.com

Milyen vajat használjunk

Ez a szósz csak két összetevőt tartalmaz, ezért azt szavazom, hogy a lehető legjobb vajat válassza. Számomra ez a fűvel táplált vaj, akár helyi, akár ír. Az én igazából a legjobb vajam a világon izlandi, de nagyon szerencsés vagy, ha meg tudod szerezni azt ott, ahol élsz.

vaj olvasztása | www.iamafoodblog.com

Milyen méretű serpenyő kell

Olyan kis serpenyőre van szükséged, amennyi a tésztához fér. 2 fő részére, csak egy 8 hüvelykes serpenyő. Ha csak egy nagyobb serpenyőnk van, akkor is működni fog, de a tésztánk nem fog annyira megfőni, ezért főzzük meg 1-2 perccel a doboz ideje előtt, mielőtt áttesszük a serpenyőbe.

Sajt reszelése

Ha sajtot olvaszt, nem kell munkaigényes mikrosíkot vagy finomreszelőt használnia. A reszelő durva lyukait használom (ezt) és a sajt fantasztikusan néz ki és egyenletesen olvad.

reszelt parmigiano reggiano | www.iamafoodblog.com

Variációk

Ez a szósz a legtökéletesebb alapja bárminek, amit tésztával készíthet:

A lista végtelen és mindig finom. Ez minden idők egyik nagyszerű szósza, remélem, kipróbálod.

-Mikrofon

alfredo szósz recept | www.iamafoodblog.com


Alfredo szósz

Mindössze két összetevő olyan hatalmas ízvilágot hoz létre, amelyet soha nem hinne el.

Kiszolgál 2

Felkészülési idő 3 perc

Főzési idő 12 perc

Teljes idő 15 perc

 • 7 oz szárított tészta vagy 12 dl friss tészta (én szárított bucatinit használtam)
 • 4.5 evőkanál vaj kb 65g, sózott fűvel táplált vaj előnyös
 • 1 csésze Parmigiano Reggiano sajt reszelt, körülbelül 65 g

Táplálkozási tények

Alfredo szósz

Mennyiség adagonként

Kalória 718
Kalória a zsírból 341

% Napi érték*

Zsír 37,9 g58%

Telített zsír 23,2 g145%

Koleszterin 96 mg32%

Nátrium 382 mg17%

Kálium 8 mg0%

Szénhidrát 74,5 g25%

Rost 3,6 g15%

Cukor 1,8 g2%

Fehérje 25,7 g51%

* A százalékos napi értékek 2000 kalóriás étrenden alapulnak.

hasonló hozzászólások

Leave a Reply